In het eerste en mogelijk tweede gesprek wordt er met u en eventueel ook samen met uw partner gekeken hoe uw (seksuele) problemen zijn ontstaan en welke factoren hierbij een rol spelen. In overleg met u wordt er een behandelplan gemaakt voor de behandeling. Daarbij kunt u denken aan uw psychische en lichamelijke gezondheid maar ook aan uw ervaringen met seksualiteit. Uw persoonlijke stijl van reageren en uw omstandigheden komen ook aan bod. Er wordt nagegaan wat u wilt bereiken en wat de mogelijkheden zijn. Het is soms goed om in de eerste fase van de behandeling kennis te maken met uw partner. Indien nodig kan hij/zij bij de gesprekken betrokken worden. Dit gebeurt alleen met uw toestemming. Mogelijk kunt u verder na één gesprek, maar een kortdurende behandeling (2 tot 5 gesprekken) behoort ook tot de mogelijkheden.
In de behandeling kan het accent liggen op:
• Advies en uitleg over uw klacht
• Seksuologische oefeningen (voor uzelf of voor samen). De oefeningen worden afgestemd op uw probleem en situatie, u oefent altijd thuis/privé.
• Anders leren denken over seks
• Communicatie: leren aangeven wat plezierig en onplezierig is
Bij de behandeling wordt rekening gehouden met uw wensen, grenzen en opvattingen. Als seksuoloog werk ik vaak samen met uw huisarts, uw specialist (in veel gevallen de gynaecoloog of uroloog) en een bekkenbodemtherapeut. Dit gebeurt alleen met uw toestemming.